Svijet

Gaza doživljava skoro potpuni nestanak interneta više od 96 sati, izvještavaju sa stranice za praćenje

Skoro potpuni nestanak interneta u Pojasu Gaze sada je prošao 96 sati, prema internet stranici za nadgledanje Netblocks.

To je najduži zabilježeni prekid telekomunikacijskog interneta u Gazi od početka sukoba, izvještava Netblocks, pri čemu većina stanovnika ne može kontaktirati vanjski svijet od 12. januara.

Vladina kancelarija u Gazi koju vodi Hamas saopćila je da prekid komunikacija otežava hitnim službama koje još uvijek funkcionišu da dođu do ljudi ranjenih u zračnim napadima.

Najmanje 80 posto komunikacijskog sektora je već uništeno, a tehničke ekipe koje obavljaju popravke su stalno na meti “uprkos prethodnoj koordinaciji putem međunarodnih institucija”, objavila je u ponedjeljak zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

U petak je mobilna mreža Ooredoo Palestine saopćila da su njene glavne telekomunikacijske i internetske linije pretrpjele štetu u izraelskim napadima, što je dovelo do potpunog gašenja usluga u južnim i centralnim područjima Gaze. Druga velika palestinska telekomunikacijska kompanija, Paltel, također je u petak objavila da su sve telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze prekinute zbog “agresije koja je u toku”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button